Намирница полна со витамин Д – го спречува опаѓањето на косата и го забавува стареењето

од Stefanija Kuzmanovska
298 прегледи

Сардините се исклучително хранливи и може да се сметаат за суперхрана поради нивната висока содржина на омега-3 масни киселини, протеини, витамин Д и други важни хранливи материи.

Експертот за медицина против стареење Вичинте Мера ги вклучил на својата листа на најдобри намирници за забавување на процесот на стареење. Покрај тоа, други експерти истакнаа и други придобивки што ги нуди овој вид риба.

Сардините се добра храна за мозокот
Еден од најкорисните аспекти на сардините е поврзан со начинот на кој тие ја подобруваат функцијата на мозокот и нашето расположение.

Сардините се богати со витамин Б12, кој помага во балансирање на нервниот систем.

„Сардините обезбедуваат есенцијални хранливи материи за мозокот и влијаат на синтезата на невротрансмитери кои се неопходни за одржување на добро расположение и нормални интелектуални функции“, објасни д-р Мар Мира за Vogue.

Тие се добри за косата, кожата и ноктите
Фармацевтот Тереза ​​Климент тврди дека маслата во рибата како сардина може да го спречат опаѓањето на косата.

Слично на тоа, експертот за убавина и здравје, Клаудија ди Паоло, вели дека избира мрсна риба како сардина за да спречи опаѓање на косата благодарение на нивните високи нивоа на протеини, витамин Б12 и омега-3 киселини.

Важноста на витаминот Д
Професорот и доктор по биохемија и молекуларна биологија Оскар Лоренцо наведува дека витаминот Д учествува во повеќе од 200 телесни функции кои влијаат на голем број различни области, вклучувајќи го и регулирањето на таканаречените хормони на среќата.

„Недостатокот на витамин Д е поврзан и со зголемен ризик од кардиоваскуларни проблеми и одредени кожни заболувања.

Дали сардините во конзерва се еднакво добри?
Иако нутриционистите скоро секогаш препорачуваат свежа храна наместо конзервирана или замрзната, конзервираната сардина е одлична опција, во разумни граници. Но, треба да ги барате оние кои не содржат вишок сол и кои се во маслиново масло.

Нутриционистката Марија Санчез објаснува дека маслиновото масло ја зачувува содржината на незаситени масни киселини подобро од другите опции.

„Иако конзервираните сардини се здрави, овој вид на производ треба да се гледа како повремена алтернатива, а не како редовна замена за свежа риба.

Слични содржини