Актуелно
Почетна / Глобално / Балкан / Неволја во Грчката православна црква: Жестоки критики кон грчки поп поради причестувањето со неколку лажици

Неволја во Грчката православна црква: Жестоки критики кон грчки поп поради причестувањето со неколку лажици

Православен свештеник од грчкиот остров Крит бил повикан да одговара пред црковните власти затоа што побарал причестувањето на верниците да се изврши со неколку лажици, а не само со една.

На веб-страницата на атинскиот дневен весник „Ефимерида тон синтактон“ (ЕФСИН), неговата изјава била пренесена денес дека според тоа верува „нешто тргнало наопаку во нашата Црква“.

„Ќе се бранам како што знам и нема да одговорам со лажна смиреност“, изјавил свештеникот Хараламбос Копанакис од Крит, кој бил повикан од црковните власти затоа што, за да се заштитат верниците среде пандемија, тој очигледно рекол : опасно е да се даде причест на сите со иста лажица и дека тоа треба да се промени во сите цркви во Грција.

Во последните неколку дена, 44-годишниот свештеник бил мета на напади на екстремни црковни кругови кои „ја бараат неговата глава“ – да бидат сменет од митрополитот на Гортина и Аркадија, Макариос, под чија надлежност е тој.

Во подолг текст објавен на социјалните мрежи на 19 мај, свештеникот од Крит, меѓу другото, напишал: „Во времето кога беше воведена употребата на истата лажица за сите, последното нешто што луѓето би можеле да претпостават е можноста за пренесување на болеста“.

Треба да се има предвид, продолжи Копанакис, „дека до пред еден век не бевме свесни за придобивките од миењето на рацете како основно средство за здравствена заштита“.

Затоа, заклучи тој, одлуката на црквата да користи иста лажица за причестување на сите верници, „не е донесена врз основа на здравствени критериуми, туку исклучиво од практични причини“.

Во текстот на социјалните мрежи, тој исто така изјавил дека „луѓето ја задржуваат својата форма,а ја губат својата суштина“, иако теологијата ги учи поповите дека Исус Христос дал „одлична основа за разликување на формата и суштината: Суштината на христијанството е верниците да учествуваат во чинот на заедничко обожавање, со леб и вино, а начинот на кој ќе се направи е незначителен “.

Во истиот текст, тој свештеник напишал дека „тоа е навредливо тврдење дека причеста не пренесува болести“.

Таквото тврдење е „како да речеме дека оние што се венчаат во црквата, никогаш нема да се разведат, или дека оние што се крстени, никогаш нема да згрешат“, напишал свештеникот Хараламбос, меѓу другото.

Неговиот текст предизвика огромно внимание, пишува весникот, а десетици верници ја поздравиле неговата позиција, но исто така предизвикал и лути напади од другите. Во писмото, Митрополитот Макариос го поканил да дојде и да ги плати сметките за тоа што го напишал, барајќи од него јавно да го побие текстот.

„Секако дека нема да го поречам“, изјавил попор Хараламбос за ЕФСИН, кој подготвил нов текст во прилог на своите ставови и како што рекол, „нека му пресудат митрополитот и верниците на неговата парохија“.

Тој изјавил дека митрополитот Макариос бил под притисок од радикални, догматски црковни кругови. Ова се, рече Хараламбос, „екстремно фанатичен народ, кој е рана за Грчката православна црква“.

Според весникот, овој релативно млад свештеник е многу популарен во неговото село Сокарас, во близина на градот Иракли, на Крит, каде што е роден и работи 24 години, а некое време служел и во канцеларијата на епархијата на Гортина и Аркадија.

loading...