Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Новата американската амбасада во Подгорица ќе чини 295 милиони долари

Новата американската амбасада во Подгорица ќе чини 295 милиони долари

Американците градат нова зграда на амбасадата во Подгорица, откако работите околу неа ќе чинат 295 милиони евра, а планот е да биде завршена до 2025 година.

Новата зграда на американската дипломатска мисија ќе ја гради компанијата „Харберт Интернационал“ од Алабама.

„Новата амбасада ќе обезбеди сигурна, одржлива и еластична платформа за американската дипломатија во Црна Гора“, велат од Стејт департментот.

Американската амбасада соопшти дека новата зграда на американската дипломатска мисија ќе биде изградена на истото место како што е сега.

Според тендерските документи на Стејт департментот, проектот ќе се состои од дизајнирање и изградба на нова канцеларија на амбасада, потоа резиденција на поморската гарда, и помошни згради, објекти за третман на отпад, продавници, објекти за рекреација и додатоци за безбедност.

Проектот ќе вклучува дизајн и изградба на зграда за контрола на пристап.

Уривањето на постојните канцелариски и привремените згради, исто така, ќе биде дел од проектот.

Според тендерот, проектот ќе се спроведува во неколку фази така што мисијата на САД во Црна Гора ќе биде оперативна за време на реновирањето.

loading...