Нови случаи на корона во североисточна Кина: Три милиони луѓе во изолација

од Stefanija Kuzmanovska

Кина денес стави во изолација уште три милиони жители на североистокот од земјата по појавувањето на нови случаи на Ковид-19 поврзани со трговец кој бил во контакт со стари лица.

Кинеското Министерство за здравство денес пријави уште 109 новозаболени од Ковид-19, од кои скоро една третина се наоѓа во провинцијата Џилин, која се граничи со Северна Кореја.

Како последица на тоа, локалните власти наредија заклучување на дополнителни три милиони жители во два града во провинцијата – Гонгјулинг и Тонгхуа.

Со таа бројка, на повеќе од 19 милиони луѓе во североисточна Кина им е забрането да ги напуштаат своите домови. На некои им е дозволено да одат во продавница само секој трет ден.

Следејќи ја трагата на синџирот на зараза во Џилин, властите дојдоа до трговец од соседната провинција Хеилонгјанг, која се граничи со Русија, каде минатата недела властите прогласија „вонредна состојба“.

Трговецот посетувал неколку места каде што се рекламираат здравствени производи за стари лица, кои се ризична категорија за Ковид-19, според локалните власти.

Слични содржини