Ново истражување откри дека имунитетот на коронавирусот трае подолго отколку што се мислеше

од Stefanija Kuzmanovska

Ново истражување сугерира дека опоравените пациенти со коронавирус најверојатно имаат имунитет кој трае најмалку осум месеци. Оваа студија се потпира на повеќе од антитела; исто така вклучува и бели крвни клетки познати како Т-клетки и Б-клетки кои имаат импресивна моќ на сеќавање.

Во комбинација, овие слоеви на заштита му овозможуваат на имунолошкиот систем да го препознае и повторно да го нападне коронавирусот доколку се појави повторно, со што се спречува повторна инфекција, пренесува Science alert.

За да проценат колку трае имунитетот на вирусот преку различни слоеви на имунолошкиот систем, истражувачите измериле колку и кои видови на имунолошки клетки опоравиле пациенти со коронавирус месеци по нивното заболување. Нивното истражување, иако сè уште не е разгледано, дава надеж дека оние кои веќе се заразиле веројатно нема да заболат некое време.

„Повеќето луѓе создаваат одговор на овој вирус и трае шест до осум месеци“, рече Шејн Кроти, вирусолог од Институтот за имунологија Ла Јола во Калифорнија и коавтор на студијата.

„Она што го гледате за шест до осум месеци е она што го добивате во однос на имунолошкиот одговор“, рече Алесандро Сет, имунолог од Ла Јола и коавтор на Кроти.

„Б лимфоцитите се извор на идни антитела. Штом исчезне првичната вирусна инвазија, Б-лимфоцитите ќе престанат да се борат, тие нема да создаваат антитела“, рече Сет. „Сепак, тие се уште се таму ако нападот продолжи: ако имате растечка армија на Б-клетки кои циркулираат во телото, тоа би ја регенерирало реакцијата на антитела“, додаде Сет.

Меѓутоа, според студијата, антителата се намалиле мерливо по шестмесечна проценка. Кроти рече дека намалувањето е „прилично разумно за каква било инфекција“ и не е само по себе причина за загриженост. Сет и Кроти ги забележаа закрепнатите пациенти со коронавирус само осум месеци по инфекцијата, откако пандемијата започна пред околу една година. Сепак, тие сметаат дека бавниот пад на бројот на Т и Б клетките кај пациентите значи дека овие клетки ќе траат далеку подолго од временскиот период анализиран во студијата.

loading...

Слични содржини