Објавена првата ФОТОГРАФИЈА од пронајдената радиоактивна капсула

од Stefanija Kuzmanovska

Австралиските власти во средата ja пронајдоа радиоактивната капсула изгубена во огромната дивина по речиси седум дена потрага по автопатот долг 1.400 километри, изјави претставник за вонредна состојба.

Војската ја проверила капсулата и таа ќе биде пренесена во безбеден објект во градот Перт во четврток, изјави на прес-конференција министерот за вонредни служби Стивен Досон.

„Кога ќе го земете предвид обемот на истрагата, лоцирањето на тој објект беше огромна задача, а собирачите во потрагата буквално пронајдоа игла во стог сено“, рече Досон.

Радиоактивната капсула била дел од мерач што се користи за мерење на густината на железната руда од рудникот Гудаи-Дари во оддалечениот австралиски регион Кимберли.

Сребрената капсула, со дијаметар од 6 mm и долга 8 mm, содржи цезиум-137, кој емитира зрачење еквивалентно на примање 10 рендгенски зраци за еден час.

На луѓето им било кажано да останат најмалку пет метри подалеку од капсулата доколку ја забележат бидејќи изложувањето може да предизвика изгореници од зрачење или зрачење, иако се смета дека одењето покрај капсулата носи релативно низок ризик, сличен на изложеноста на рендгенски зраци.

Слични содржини