Околу 400 украински војници почнаа да тренираат на американските тенкови М1 Абрамс

од desk4

Според извештаите, околу 400 украински војници започнале со обука на американските тенкови М1 Абрамс во Германија.

Првата група украински војници започна со обука фокусирана на „како да управуваат“ со возилата, за кои се знае дека се најнапредниот борбен тенк во светот, објави Њујорк Тајмс.

Половина од групата почнала да тренира во Графенвоер и Хоенфелс во јужна Германија, учејќи ги медицинските вештини и како да пука со огненото оружје.

Другата половина беше научена како да ги полни тенковите со гориво и да ги одржува резервоарите.

Околу 31 тенк требаше да бидат испратени во Германија за да се користат во програмата за обука, која се очекува да трае од 10 до 12 недели, се вели во медиумот.

Распоредувањето на тенковите Абрамс на бојното поле се очекува да и даде на Украина голема предност во опремата во однос на Русија.

Слични содржини