Омбудсман: МВР ги крши граѓанските права со неиздавањето лични документи

од Берта Китинска

„ Со оглед на тоа што минатата година поради пандемијата и рестриктивните мерки голем број на граѓани не ги обновија личните документи, а дел пак, не можеа да ги продолжат поради затворените граници, Народниот правобранител смета дека надлежното Министерство требаше да предвиди ваква ситуација и следствено да го прилагоди работењето“ соопшти Народниот правобранител.

Тој го смета за несоодветно менувањето на системот, токму во период кога очекувано е да има зголемен прилив на барања за издавање на документи, и како што наведува, претставува повреда на правата на граѓаните.

Поради тоа Народниот правобранител по сопствена иницијтива ќе ги испита евентуалните пропусти во работењето на надлежните служби во Министерството за внатрешни работи, кои би биле причина за прекините во издавањето на документите на граѓаните. Истовремено, Народниот правобранител бара Министерството за внатрешни работи во делокруг на своето работење да испита зошто граѓаните се доведени во ваква ситуација и да утврди одговорност за евентуалниот пропуст на службите.

Слични содржини