Ослич во лут сос

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

– 1 кг ослиќ

– 4 чешниња лук

– 100 мл доматно пире

– 50 мл сок од домати

– 1 лута пиперка

– ловоров лист

– неколку парчиња лимон

– маслиново масло

– зрна бибер

– магдонос

– сол, мелен бибер

Подготовка:

Исецканиот лук малку пропржете го и извадете го од маслото.

Во таа маст пропржете сечкан магдонос и лута пиперка, па додадете доматно пире и сок од домати.

Зачинете со сол и бибер, динстајте додека течноста не испари, па оставете ја на страна.

Варете го ослиќот во зовриена вода во која претходно сте додале прстени од лимон, ловоров лист и зрна бибер, но не подолго од 20 минути.

Сварената риба исчистете ја од кожата и коските, искинете ја на крупни парчиња, ставете ја над лутиот сос и послужете.

Слични содржини