Откриена е тајната: 6 хранливи навики, кои им помагаат на Јапонките да бидат секси и да ја одржуваат фигурата

од Vladimir Zorba
154 прегледи

Популарно и целосно е погрешен митот дека тие јадат само суши – нивната исхрана се состои од најразлична храна – риба, морски алги, зеленчук, соја, ориз, овошје и зелен чај


Јапонките се сметаат за едни од најубавите и елегантни жени во светот. На 30 тие изгледаат како на 18, на 40 како на 25, а долговечноста им е основна карактеристика, пишува Bright Side.
Еве коки се нивните тајни.

Богата и балансирана исхрана

Популарно и целосно е погрешен митоѕт дека Јапонците јадат само суши – нивната исхрана се состои од најразлични храна – риба, морски алги, зеленчук, соја, ориз, овошје и зелен чај. Јапонската диета е флексибилна и балансирана и во неа речиси нема висококалорична и брза храна.

Исклучително важно е храната да е свежё и сезонски. Сезонската риба е исто најпосакувана. Во зима Јапонците главно консумираат месо, риба и топли супи и пијалоци, додека во текот на летото нагласуваат студените супи, морска храна и салати.

Методи на готвење

Јапонците традиционално подготвуваат храната преку задушување, печење, готвење на пареа или пржење со минимално количество масти. Зеленчукот се намалува така што да изгледаат добро и да се подготвуваат побрзо. Предноста на слични методи е дека храната ги задржува многу од хранливите квалитети.

Зеленчукова супа е популарна основа за многу јадења. Јапонката се многу внимателност и со зачините, се труди да ја прават храната така што да не го оптоварува желудникот, црниот дроб и бубрезите. Суштината на јапонската кујна е да се фокусира на природната убавина, боја и мирис на храната.

Културата на исхрана

Исхрана исто така е ритуал во Јапонија. Јапонците се хранат полека, на мали грутки, а порциите и чиниите се мали. Тие настојуваат да го зачуваат природниот вкус и изглед на храната. Различните јадења на иста чинија се невкусно, бидејќи секоја храна треба да има свое место. Чинијата никогаш не е полна до работт. Треба да се согласите дека на тој начин е тешко да се прејадеш.

Ориз наместо леб

Оризот е суштински дел од секое јадење и особено варен без сол или масло. Недостатокот на пекарските производи помага за одржување на слаба фигура.

Појадокот е главното јадење на денот

Појадокот е најважното јадење во текот на денот во Јапонија. Тоа е главното јадење, што вклучува неколку јадења – обично риба, ориз, омлет, супа Мишо, соја јадење со зеленчук, алги и чај.

Речиси нема слатки работи за десерт

Десерт се сервира во ретки случаи и обично во мали количини. Нема колачи и маслени креми. Има сладолед направен од ориз (мочи). Јапонските десерти обично се ниско маслени, со не многу шеќер и веројатно не особено атрактивни за западниот вкус. Истовремено, тие не оставаат ништо излишно во вас.