Пендаровски: Македонскиот јазик е ноторен факт потврден од светската лингвистичка наука

од Берта Китинска

Иако поминаа седум и пол децении од стандардизирањето на македонскиот јазик и откако неговото постоење во меѓувреме беше потврдено од светската лингвистичка наука, ние сè уште сме предизвикани да го докажуваме ноторниот факт за неговата засебност, постоење. Интересно е дека негирањето не доаѓа од релевантни и светски лингвистички авторитети и институти кои за тоа прашање се имаат одамна произнесено, туку од одредени, најчесто политички и политичко-академски кругови од нашето непосредно окружување, истакна претседателот Стево Пендаровски на Отворените денови на Институтот „Крсте Мисирков“ со кои годинава се одбележуваат 75 години од кодификацијата на маккедонскиот современ јазик.

Без намера, како што рече, да ја оптоварува свеченоста со дневно-политичка реторика, нагласи дека научните аргументи и вистината се на наша страна.

– Од нив никој разумен не може да се откаже заради нашите предци, поради нас самите, заради обврската да ја сочуваме нашата духовна татковина, како што на времето се изрази за нашиот јазик големиот Блаже Конески. Токму Конески со своите капитални трудови, меѓу кои Граматиката на македонскиот јазик и Историјата на македонскиот јазик, постави цврсти темели за сите натамошни македонистички проучувања. Почитувани професори и лингвисти, надоврзувајќи се на неговото дело и почитувајќи ги тие длабоко ископани темели ве замолувам со уште поголема страст да продолжите со вашата научна работа и напори за проучување и афирмирање на македонскиот јазик, истакна претседателот на државата во обраќањето на петтите Отворени денови на Институтот, годинава посветени на два значајни настана – озаконувањето на азбуката на 5 мај 1945 и објавувањето на првиот буквар на македонски јазик на 7 јуни истата година, што е и годишнина на правописот.

Во оваа пригода шефот на државата, како што рече, гласно ја реафирмира потребата од засилена и континуирана поддршка на научните истражувања за македонскиот јазик и за македонските дијалекти, а за таа цел, сите релевантни институции и фактори во државата мора да се вложат себеси многу повеќе од порано.

loading...

Слични содржини