Пет правила за вода: како, колку и кога да се пие

од desk4

Одамна престанавме да пиеме вода само кога сме жедни. Потрошувачката на чиста вода за пиење е на својот врв на популарност, а денес се што се случува и исклучително важно е да се знае колку, кога и како да се пие течноста и кои се придобивките за здравјето кои ги добиваме, ако почнеме да ја пиеме предодрената количина од 2 литри.

Експертите ги презентираат основните факти за улогата на водата во системот на правилна исхрана и ги споделуваат некои важни тајни за тоа како правилно да се одржува водниот баланс, за да не дојде до крајности.

Два литра дневно или помалку?

Ние постојано слушавме разни извори дека водата за пиење дневно за возрасни не е помала од 8 чаши или, со други зборови, 2 литри.

Секој кој барем еднаш се обидел тоа да го следи ова правило веднаш сфаќа дека нема никаква врска со реалноста. Бројките се условни и зависат од многу фактори. Во случајот со водата тоа е вашето здравје, тежина, возраст, пол, па дури и телесна температура, како и климата во кој живеете, и физичката активност, која се следи. Фокусирајте се на вашите чувства, научете да ја препознаете вашата жед и да ја спречите дехидрација. Ако е можно, консултирајте се со вашиот нутриционист. Секогаш чувајте ја водата близу вас и пијте со задоволство.

Вода пред јадење

Пиењето една чаша вода пред јадење е основното правило за здрава исхрана. Оваа мала количина на течност може да ги реши неколкуте проблеми одеднаш: процесот на варење ќе се разбуди, а потоа ќе се подобри чувството за глад, ќе се намалат и затегнати ѕидовите на желудникот и нема да ви дозволат да се прејадете. Ние не препорачуваме да пиете еден литар вода пред оброк. Ако го направите, водата ќе е подолго време во стомакот и заедно со храната што значително ќе се протега по ѕидовите, што ќе доведе оток, тежина и непријатност.

Вода со храна

Долго време се мислеше дека не е корисно да пие вода додека јадете. Приврзаниците на здрав начин на живот објаснуваат дека оваа забрана е со фактот дека водата го разредува желудочниот сок и ја намалува киселоста, го инхибира метаболизмот и апсорпцијата на храната. Денес стручњаците за исхрана и гастроентеролозите се обидуваат да не убедат дека треба да пиеме течност, особено ако прифаќаме повеќе сува храна. Вода во овој случај ќе биде многу корисна: течноста ќе омекне сувата храна со подобрување на нејзината проодност. Сепак, советуваме да не ја злоупотребувате водата за време на оброците. Исто така, мора да научите да ја џвакате храната многу добро и да не голтате големи топки.

Вода после јадење

Пиење неколку голтки вода веднаш по оброкот не е кривично дело, особено ако се чувствувате жедно. Во принцип, не постои општо правило за тоа дали водата треба да се пие по оброкот. Некои велат дека мора да почекате најмалку половина час за да ја угаснете жедта, други мислат дека е потребно еден час. Препорачуваме да ги земете предвид вашите индивидуални потреби и карактеристики на вашето тело, вклучувајќи го и варењето на храната во стомакот. Важно е да и се даде на храната малку време за да се преработи за да се избегнат различни изненадувања: оток, тежина и абдоминална болка.

Вода и здрав начин на живот

Без оглед на времето кога ќе се одлучите да ја угсите својата жед со чаша вода, само да е добро за телото. Водата ги активира метаболистичките процеси во организмот, го подобрува функционирањето на гастроинтестиналниот тракт, ја навлажнува кожата, ги отстранува токсините и исто така има поволен ефект врз циркулаторниот систем, го стимулира процесот на обновување на клетките.

Одржување на здрав начин на живот и држење кон соодветна исхрана, не заборавајте за вода.

Особено внимание посветете на режимот на кој се прифаќа водата, односно тоа треба да го земат предвид спортистите: тие многу полесно можат да дехидрираат, бидејќи за време на тренингот телото преку потта не само што ја губи водата, но исто така и значителни количества натриум, калиум и магнезиум-важни минерали. Пијте вода на собна температура околу еден час или половина час пред и веднаш по тренингот и, доколку е потребно, за време на тренингот.

Слични содржини