Писателот Ружди избоден на предавање во Њујорк

од Берта Китинска
350 прегледи

Писателот Салман Ружди, кој со години добиваше смртни закани по пишувањето на Сатанските стихови, беше нападнат на сцената во државата Њујорк.

Поранешниот добитник на Букеровата награда во тоа време зборуваше на настан во институцијата Чаутауква.

Тој ги напиша Сатанските стихови, што резултираше со културна војна што беше започната во 1988 година во Британија – со протести

Пакистан ја забрани книгата, а иранскиот ајатолах Хомеини му издаде фатва – смртна казна, во февруари 1989 година.

Хомеини повика на смрт на Ружди и неговите издавачи, а исто така ги повика муслиманите да му укажат на оние кои би можеле да го убијат, ако не можат самите да го убијат.

Слични содржини