По корона пандемијата следува „епидемија на замор“: Како да се препознае овој пост-вирусен синдром?

од Берта Китинска

Скоро половина од луѓето кои имале ковид 19 се соочуваат со нов проблем – тие се борат со хроничен замор. Проф. Д-р Бранислав Миловановиќ од Медицинскиот факултет во Белград во утринската програма на ТВ Прва ја објасни разликата помеѓу обичниот замор и симптомите на оваа болест.

– Постои заеднички замор што се јавува поради несоница, има замор поради прегорување на работа, но тука станува збор за болест наречена синдром на хроничен замор. Синдром на пост вирусен замор може да се појави после каква било вирусна инфекција. Во светот постои епидемија поврзана со синдромот на хроничен замор. Во САД, 2.000.000 луѓе ја добија таа дијагноза – објасни Миловановиќ.

Тој додаде дека Европскиот парламент во мај минатата година донесе резолуција дека се потребни средства за истражување на синдромот на хроничен замор. Тој рече дека постојат податоци според кои се проценува дека помеѓу 33 до 50 проценти од луѓето, кои поминале 19 години, се соочуваат со синдром на хроничен замор.

Како да го  разликувате обичен замор ?

– Ако заморот трае повеќе од шест месеци по лежењето, тоа може да биде показател дека станува збор за синдром на хроничен замор. Другите симптоми може да вклучуваат вртоглавица, когнитивни проблеми како слаба концентрација или честа заборавеност, вознемиреност, напади на паника, а кај некои пациенти се развиваат невролошки проблеми како што се „играње“ на мускулите, проблеми со спиењето, болки во мускулите и главоболки, објасни тој.

Тој тврди дека најголемата грешка е да се припишат сите овие симптоми на психолошки фактор. Нарушувањето на регулацијата на притисокот може да биде првиот знак.

– Честопати луѓето не разбираат дека ова е сериозна болест што не може да се излечи само со одмор. Пациентите, иако се млади луѓе, не можат да работат. Митохондриите што произведуваат енергија се оштетени, а прашањето е како да се излечат. Постои список на лекови кои се дозволени, а исто така има и список на оние што пациентите не треба да ги користат. Оваа болест се истражува само десет години. Иако сега се фокусираме на вирусот корона, постојат и други вируси кои го предизвикуваат овој проблем во организмот – вели д-р Миловановиќ.

loading...

Слични содржини