Поранешен бугарски министер за одбрана: Захариева мора да си поднесе оставка за неуспехот со С. Македонија

од Nikola Popovski

„Несогласувањата меѓу Скопје и Софија го оставиле Скопје без преговори за влез во Европската Унија“, изјавил поранешниот бугарски министер за одбрана Бојко Ноев во радио емисијата „Фокус“.

Според политичарите, Договорот за пријателство, добрососедство и соработка од 2017 година не се спроведува и страните треба да склучат нов. Тој претходно забележал дека сегашниот документ не содржи никакви посебни барања за С. Македонија. Покрај тоа, во последниве години, министерката за надворешни работи Екатерина Захариева не успеала да им ја објасни на колегите од ЕУ суштината на несогласувањата со Скопје.

„Никогаш во поновата и претходната историја бугарската дипломатија не претрпела таков неуспех во надворешната политика, а за тоа е одговорна лично Екатерина Захариева. Колку побрзо г-ѓа Захариева ја напушти функцијата или колку побрзо Борисов ја прифати нејзината оставка, толку подобро за интересите на Бугарија. Ова повеќе не може да продолжи“, рече Ноев.

Ноев повторил дека С. Македонија има сериозни несогласувања со Грција, но земјите успеале да ги решат спорните прашања со помош на јасни услови на договорот.

„Пратениците нека ги стават двата договори на маса – нашиот договор со Република Македонија и Преспанскиот договор со Грција – и тие ќе видат огромна разлика. Грција, патем, го решава прашањето за јазикот во својот договор и му дава дефиниција. Таа ги реши националните прашања, поради што некои луѓе се смеат на нас и велат „не ве разбираме“. Грците исто така многу јасно го посочија тоа во нивниот договор и нашите македонски пријатели го прифатија тоа“, истакнал Ноев.

Во случајот на Скопје, Бугарија пред сè мора да размислува не само за споровите за заедничките историски личности како што се револуционерот Гоца Делчев и Цар Самуил, туку и за вистинските граѓани, изјавил поранешниот министер.

Според него, од 150 до 200 илјади Бугари живеат на територијата на С. Македонија, но никој не се грижи за нивните права. На последниот попис во С. Македонија, Бугарите не се споменуваат како посебна етничка група. Во исто време, 1.454 луѓе во Бугарија се нарекувале Македонци.

„Верувам дека Бугарија дефинитивно треба да го покрене прашањето за правата на бугарските граѓани“, рекол тој.

Ноев смета дека колку подолго се одложува влезот на соседите во ЕУ, толку е поголема опасноста од Русија и Кина кон регионот. Бугарија и Македонија не треба да носат избрзани одлуки и мора прво да ги решат споровите.

„Јас дури и не разбирам некои сфаќања што, за жал, ги споделуваат некои либерали во Софија. Дека Русија наводно ќе влезе таму, како и Кина, дека наводно ќе има поинакво геополитичко влијание. Република Македонија е членка на НАТО, темата за разни геополитички влијанија е завршена. Ние мора да ја следиме изградбата на „Турскиот тек“ на територијата на Бугарија  и да не се плашиме дека Русија, Србија или Кина ќе влезат во С. Македонија“, заклучил тој.

Слични содржини