Посен колач со цимет

од Stefanija Kuzmanovska

Посен колач со цимет и џем од кајсии.

Состојки:

– 300 мл топла вода

– 300 гр шеќер

– 5 лажици џем од кајсии

– 1 кесичка сода бикарбона

– 1 кесичка цимет

– 5 лажици масло

– 400 гр брашно

Глазура:

– 100 гр чоколадо за готвење

Подготовка:

Сите состојки се мешаат со лажица додека не се добие еднолична смеса, па се истура во длабок плех обложен со хартија за печење.

Се пече во загреана рерна на 150 степени околу 30 минути.

Кога колачот ќе се испече и излади, сечете го на коцки додека е уште во плехот.

Колачот премачкајте ја со џем и прелијте го со растопено чоколадо.

Слични содржини