Последна анкета: Помеѓу Бајден и Трамп само еден процентен поен разлика

од Vladimir Zorba

Американскиот претседател Џозеф Бајден во анкетите се доближи до поранешниот претседател Доналд Трамп, а 46 отсто од испитаниците рекле дека го поддржуваат Трамп, додека само еден отсто помалку одговориле дека ќе гласаат за Бајден.

Анкетата, објавена денеска, ја спроведе Њујорк Тајмс/Сиена и покажа разлика од анкетата во февруари, кога Трамп водеше со 48 отсто од веројатните гласачи, наспроти 43-те на Бајден, пишува Хил.

Доколку се пребројат независните кандидати, поддршката на Трамп се намалува на 42 отсто, додека Бајден губи од републиканскиот кандидат за 2 отсто, а според истражувањето, 2 отсто од гласачите ќе гласаат за независниот кандидат Роберт Кенеди Јуниор.

Седум отсто од испитаниците исто така рекле дека не планираат да гласаат, а 6 отсто не се сигурни. Околу 2 отсто од испитаниците рекле дека би избрале некој друг освен Бајден, Трамп, Кенеди или кандидати од други партии.

Анкетата, исто така, покажа дека Трамп е попопуларен меѓу машките гласачи, додека жените главно се одлучуваат за Бајден.

Поранешниот претседател најмногу го поддржуваат луѓе на возраст од 49 до 64 години, додека Бајден има најголема поддршка меѓу гласачите над 65 години.

Нешто помалку од 70 отсто од Афроамериканците рекле дека ќе гласаат за Бајден, додека само 16 отсто го поддржуваат Трамп, покажа истражувањето. Белите гласачи го поддржуваат поранешниот претседател повеќе од сегашниот, 53 наспроти 39 отсто.

Бајден има предност меѓу дипломираните студенти, а околу 55 отсто од испитаниците со диплома рекле дека ќе гласаат за актуелниот претседател, наспроти 39 отсто кои рекле дека ќе го поддржат Трамп.

Без оглед на нивото на образование, Бајден е попопуларен кај небелците, а педесет проценти од испитаниците од Хиспанците рекле дека ќе гласаат за Бајден.

Нешто помалку од 60 отсто од луѓето кои се идентификуваат како раса различна од бела, црна или хиспанска, рекоа дека ќе го поддржат актуелниот претседател.

Трамп, сепак, останува популарен меѓу независните гласачи, голем гласачки блок кој, според Хил, ќе влијае на исходот од изборите оваа есен.

Поранешниот претседател е поддржан од 47 отсто од независните гласачи, додека Бајден заостанува зад Трамп за пет отсто меѓу оваа група, според истражувањето на Њујорк Тајмс/Сиена, пишува Хил.

Слични содржини