Потрошувачката на бадеми и јајца помага да се справиме со студот

од Vladimir Zorba
92 прегледи

Бадемите и јајцата се меѓу најуспешните храни за да се спречи настинка.

Со падот на температурите се создаваат поволни услови за ртење на патогени микроби.

Како да се подигне имунитет, велат експертите, цитирани од Daily Express.

Според лекарите, добро е за сите да вклучат во нивното мени одредени видови на храна кои ги спречуваат симптомите на студ или грип.

Според нив, одредени видови храна се многу важни за борба против воспалено грло, течење на носот, кашлица, треска, мускулни болки, главоболки.

Ова се бадеми, јајца, цели зрна и спанаќ, вели нутриционистката Џули Келоу.

Бадеми

Бадемите се одличен извор на растителни влакна, растителни протеини, ниацин (витамин B3), фолна киселина, железо, рибофлавин (витамин Б2), магнезиум – супстанции кои придонесуваат за чувство на ситост и за намалување на заморот, кој го ослабува организмот и го прави повеќе подложен на болести. Бадемите и оревите освен тоа помагаат за регулирање на нивото на шеќерот во крвта, чиј пад во тоа време на годината се поврзува со т.н. Зимска тага.

Јајца

Јајцата содржат материи кои придонесуваат за правилното функционирање на организмот во сезоната на настинките, грипот и сезонската депресија – фолна киселина, витамин D, триптофан.

Зрнести продукти

Присуството на интегрални производи во менито исто така помага за стабилизирање на нивото на шеќерот во крвта, чиј пад се одразува негативно врз организмот и расположението.

Спанаќ

Спанаќот е одлично средство за добар сон, кој е од исклучително значење за правилното функционирање на имунолошкиот систем. Зеленчукот е богат со железо, фолна киселина и витамин Ц и благодарение на нив исто така е моќен сојузник против заморот.