ПРЕСМЕТКА НА ПЛАТИ ВО ГЕРМАНИЈА: Зошто многу луѓе работат бесплатно на 29 февруари?

од Vladimir Zorba

Оваа година месец февруари има еден ден повеќе од вообичаеното. Што значи ова конкретно за вашата плата ако работите во Германија?

На секои четири години календарот нема 365, туку 366 дена. Таква престапна е и 2024 година, во која февруари ќе трае еден ден подолго. А бидејќи 29-ти февруари паѓа во четврток, за повеќето работници тоа значи уште еден ден во канцеларија, фабрика или продавница. Но, дали тоа значи дека работниците ќе заработат повеќе пари?

„Колку престапната година ќе влијае на платата зависи од обликот на вработување“, вели експерт, цитиран од „Феникс магазин“. „Секој што зема месечна плата работи еден ден подолго отколку во нормален февруари – без да се доплати за тоа. Од друга страна, оние кои се платени по час имаат повеќе пари во џебот во престапна година“, истакна тој.

Кој добива помалку, а кој повеќе пари?

Многу компании во Германија сега почнаа да им исплаќаат фиксни плати на своите работници без оглед на бројот на одработени часови.

Исто така, покрај тоа, многумина плаќаат плати врз основа на работата, на пример, според бројот на произведени единици. Во овој случај, дополнителен ден во февруари не мора да му носи на работникот повеќе пари.

На крајот на краиштата, перформансите за целиот месец може да бидат под просекот – на пример, ако ситуацијата со нарачката е лоша.

24 часа бесплатно во домот

А што е со трошоците? За оние кои земаат месечна плата имаат уште еден ден до следната плата во март.

„И тој ден мора да јадете и да се загревате и да користите струја, што директно влијае на вашата сметка“, вели експертот.

„Во исто време, во основа сè што плаќате месечно е бесплатно за еден ден“, објаснува тој. На пример, во февруари со 29 дена, киријата не се зголемува.

Доколку треба да го сервисирате кредитот или да платите на рати, ќе ви следува нешто повеќе камата за дополнителниот ден. „Во текот на целата година износот на наплатената дополнителна камата е за околу 0,3 отсто поголем.

Во зависност од износот на заемот, тој е или занемарлив – или може да направи значителна разлика. Ова исто така важи и за кредитни картички и ако имате пречекорување. Спротивно на тоа, повеќе пари се додаваат на штедната сметка, пишуваат германските медиуми.

Слични содржини