Принцот Хари на суд бара полициска заштита, еве што му порачаа од британското МВР

од Stefanija Kuzmanovska

Откако го напушти кралското семејство, заштитата на принцот Хари и неговото семејство е исклучиво негова одговорност бидејќи тој повеќе не ги исполнува условите кои ги бара Палатата од него. Семејството повеќе не сака да ги плаќа неговите телохранители, но принцот на суд го тврди спротивното.

Иако се преселил во Калифорнија, принцот Хари се уште има незавршена работа во Обединетото Кралство. Тој во моментов е вмешан во шест правни случаи во Високиот суд во Лондон, а денеска започна нова постапка со која бара преиспитување на одлуката за неговата заштита за време на неговиот престој во родниот град.

На принцот Хари му било кажано од министерството за внатрешни работи дека има некои работи кои не можат да се купат со пари, вклучително и личните вооружени полицајци кои ги барал околу себе за време на неговите посети на Британија. Напуштајќи го семејството и напуштајќи ги своите должности, принцот изгубил дел од своите привилегии, а со тоа и заштитата на полицијата.

Кога му било кажано дека повеќе не ги исполнува условите за заштита по заминувањето во Америка со сопругата Меган, неговата понуда да плати за чуварите исто така била одбиена. Сега пред судот тврди дека тоа требало да му биде дозволено, на ист начин како што фудбалските клубови им плаќаат на полицајците да одржуваат ред на натпреварите.

Исто така, неговите адвокати сметаат дека принцот Хари е намерно саботиран!

Неговата главна адвокатка Шахид Фатима изјави пред судот дека целиот процес нема смисла бидејќи секој друг кој барал заштита ќе отишол во полиција, а принцот Хари се понудил да плати за заштитата. Начинот на кој бил одбиен, рече адвокатот, сугерира дека кон него се однесуваат поинаку.

Меѓутоа, полицијата го тврди сосема спротивното: „Да се ​​дозволи поединец да плати за приватно осигурување ќе создаде преседан. Други богати поединци би можеле да тврдат дека и ним треба да им се дозволи да плаќаат“.

Слични содржини