Припадниците на специјалната единица на косовската полиција се повлекоа, на терен интервентна: Каква е состојбата во Бањска?

од Stefanija Kuzmanovska

Припадниците на специјалната единица на косовската полиција се повлекоа од селото Бањска и сега ќе бидат заменети со припадници на интервентната единица, најави заменик командантот на косовската полиција за северниот регион, Ветон Ељшани. Елшани додаде дека сега ќе има помалку полиција и дека се надева оти животот наскоро ќе се нормализира.

Како што јавува репортерот на Euronews Србија од терен, животот во Бањска полека се нормализира. Како што вели, многу позабележителен е бројот на луѓе кои послободно се движат по улиците во селото. Полицијата, вели, е значително помала. Сепак, училишните и бањските комплекси се уште не работат.

Нема повеќе специјална полиција и оклопни возила, сега на терен е само интервентната косовска полиција, сместена на влезот во самото село и пред манастирот. Сепак, како што изјавија мештаните за Euronews Србија, тие се уште се вознемирени, а причината за тоа е што овие полицајци се уште носат долги цевки.

Дека има значително помалку полиција говори и податокот дека на патот од Грачаница кон Бањска, на околу 60 километри оддалеченост од сообраќајната полиција, никој друг не бил забележан. Припадниците на КФОР се само на главниот пат, поточно на влезот во селото.

За тоа време политичари од Приштина упатија обвинувања против Србија. Косовскиот министер за внатрешни работи Џељај Свечља изјави дека „подготовките за нападот во Бањска се направени во Србија“ и дека тоа наводно може да се види од запленетите дронови.

Од друга страна, Белград најостро ги отфрла ваквите наводи, а директорот на Канцеларијата за Косово, Петар Петковиќ, исто така изјави дека Приштина цело време фалсификува податоци и факти поврзани со последните настани и обдукцијата.

Слични содржини