Пролетта дојде порано во 2024 година: Како климатските промени го обликуваат глобалното време?

од Vladimir Zorba

Климатолозите предвидуваат дека февруари 2024 година најверојатно ќе биде најтоплиот февруари досега забележан на глобално ниво, според тројца експерти интервјуирани од Ројтерс.

Ова ќе го направи 9-ти последователен месечен температурен рекорд според податоците на американската Национална управа за океани и атмосфера (NOAA).

Абнормалната топлина се припишува на климатските промени и затоплувањето во Тихиот Океан од временскиот феномен Ел Нињо. Конечните бројки за температурата ќе бидат објавени од NOAA околу 14 март.

Рекордната топлина донесе рани пролети низ северната хемисфера, а цвеќињата цветаат неколку недели пред времето од Јапонија до Мексико. Скијачките центри во Европа останаа без снег, па наместо тоа нивните падини ги претворија во пешачки патеки.

Слични услови се забележани во Индија каде цвеќињата цветаат порано од очекуваното.

Температурите се искачија до 38 степени Целзиусови во Тексас и низ неколку други градови. Топлината предизвикува побрзо топење на глечерите и предизвикува екстремни временски настани на глобално ниво, што ги влошува топлотните бранови.

Јужноамериканските земји како Аргентина, Перу, Бразил и Чиле се бореа со интензивни топлотни бранови во февруари, што доведе до шумски пожари во близина на Сантијаго, Чиле, во кои досега загинаа 133 луѓе. Зголемените летни температури обично доведуваат до повеќе смртни случаи поврзани со горештините ширум светот.

Долгорочни влијанија

Додека Ел Нињо се очекува да ослаби до средината на 2024 година, потенцијално да ги залади работите, долгорочното влијание на климатските промени останува загрижувачко според NOAA. Постои 22% веројатност дека 2024 година би можела да ја надмине 2023 година како најжешка година на глобално ниво, со 99% шанси да се најде во првите 5.

Немилосрдниот пораст на температурите продолжува да зема катастрофален данок преку топењето на ледените капи, порастот на морињата, засилените катастрофи и оштетувањето на екосистемот. Потребна е итна акција за да се ублажат емисиите и да се прилагодат на неповратните промени кои се во тек.

Слични содржини