Путин: Русија нема намера да создава империја

од Vladimir Zorba

Русија нема потреба од странска територија, ниту од природни ресурси, имаме доволно. Ние сме си доволна “, рече претседателот.

4449759

Русија нема намера да создава империјата, таа сака само да ја заштити својата безбедност “, рече рускиот претседател Владимир Путин во интервју за” Русија 1 “. Русија е самодоволна држава и нема намера да создава империја или некаков Советски Сојуз. Но мора да ги заштитиме својата независност и суверенитет “, истакна рускиот претседател. “Надворешната политика на Русија е мирољубива, без никакво претерување. Русија нема потреба од странска територија, ниту од природни ресурси, имаме доволно. Ние сме си доволни “, рече претседателот. “Немаме потреба да војуваме или да влегуваме во конфликт”, уверува Путин. Шефот на државата потсети дека во 1990 година, токму Русија била иницијатор на поделбата на поранешните републики од СССР. “Задачата на Русија е да се стабилизира легитимната власт во Сирија и да создаде услови за изнаоѓање на компромис”, објаснува рускиот лидер. Според него, властите на Сирија веројатно се чувствуваат како под опсада во сопствената престолнина. Тој објасни дека руската  операција во Сирија не е спонтана акција, а извршувањето на претходно замислениот план. “Се што се случува во небото и на земјата не е спонтана  акција, туку  извршувањето на првичните планови”, изјави Путин. Тој призна дека ризикот од напади постои независно од учеството на Руската Федерација во операциите во Сирија. “Да, таква опасност постои, но неа ја има и без активни дејствија во Сирија”, смета Путин.

Но, според рускиот претседател овие “илјадници луѓе кои се шетаат со калашникови  по улиците во Сирија, можат да се покажат на наша територија. Операциите во Сирија ни овозможија  да се бориме со терористите “, додаде тој. Рускиот претседател истакна дека дури и порано, кога тој требаше да донесе одлука за активни мерки против меѓународните терористи, тој предупреди за можните последици и чекори за реакција. “Дојдов до заклучок дека ако се плашам од тоа што можат тие да направат, тие вообичаено ќе го сторат”, изјави Путин. / ТАСС

Слични содржини