Радев го свика Националното собрание на 21 јули

од desk4

Претседателот на Бугарија Румен Радев го свика Националното собрание на 21 јули. Постои јасен уставен модел и ние ќе го следиме. Ова го изјави претседателот Румен Радев, кој посети село во Силистра.

-Прво треба да формираме парламентарни групи, потоа да ги поканиме сите претставници на ПГ на консултации, потоа да го предадеме првиот мандат, ова е наредбата и нема да го одложувам. Очекувам политичарите да продолжат со демонтирање на маѓепсаниот модел на управување, да најдат излез од економската криза, неправдата и сиромаштијата. Денес е бугарската политичка жетва, очекуваме политичарите да ги оправдаат очекувањата на луѓето, рече Радев.
Тој упати и честитки за изборната победа на „Има таков народ“, додавајќи дека она што тие го направиле е всушност отворање на вратата за дијалог, изнаоѓање консензус и решение.
-И предлозите и одобрувањето на одлука привремената влада да премине во редовна зависи од пратениците и од слободната волја на самите министри, а најмногу од изнаоѓање консензус, обединување околу јасни приоритети, рече Радев.

Слични содржини