Рецепти кои согоруваат калории, како стара “Лада” моторно масло

од Vladimir Zorba
133 прегледи

Декември одмина со многубројните празници, семејни, пријателски и услужни собири. Во многу од домаќинствата остануваат огромни количества стекови, печени меса, остатоци, кои остануваат со недели. Лошо нема – дури некои јадења стануваат вкусни откако престојат неколку дена, но за нас секогаш гледамме тоа да го “преобразиме” во нешто егзотично и непрепознатливо.

Затоа ќе ви предложиме неколку идеи што да правите со остатоците, така што ќе добите сосема ново, а сепак многу вкусно на чинија:

Чудо за секоја вечер

Прави се многу лесно и е вкусна, како топла и ладна!

Исечете четвртина кисела зелка на ситно. Исто така обработете 1 праз, 1 лута пиперка и сето тоа се прелива во 2 литри расолница (јува) од зелка. Зачинете со 2-3 лажици силно загреано маслиново масло во кој сте додале 1 лажиче мелени лут, црвен пипер – колку повеќе луто, подобро и 1 чешне пресеченое лук. Сол не треба да додавате, бидејќи расолницаата од зелка е доста солена. Јадете го ова чудо, секоја вечер, наместо вечера и ќе видите како мастите ќе се стопат.


Ракчиња со зеленчук

Маринирајте претходната вечер ракчиња / излупени / или лигњи – сечете ги во кругови и излупете, а потоа рендајте, свеж ѓумбир, 1-2 лажици лимонов сок, 1-2 чешниња пресува лук, 1 ситно исечкана лута пиперка, неколку страка свеж магдонос – сецкан. Брокулите – исечете ги на парчиња за да се добијат “букетчиња” и ги фрлете за околу една минута, минута и триесет секунди во врела и солена вода. Извадете и потопете овој пат во мраз ладна вода за да го запрете процесот на готвење. Вкусно и корисно е и со млад грашок, и со зелен грав. Загрејте тава со дебело дно малку маслиново масло и додадете ракчиња заедно со маринадата Кога ќе почнат да се намалуваат, додадете го зеленчукот, и не престанувајте со мешањетое, за да не се залепат и да не се прегорат. Зачинете со сол и мелен пипер, малку шафран или куркума. Принесете ги жешки!


Гуакомоле – авокадо со…
Авокадото е директно чистач за наталожените кила, одделно, што е многу корисно и ни обезбедува маса витамини и минерали. Една од највкусното и популарни салати е мексиканската Гуакамоле:

Изберете 2-3 созреани и меки авокада. Извдатете ја кората, но зачувајте ја костенливата внатрешносте ја ќе ја косристите потоа. За да не ви поцрни салата, морате да ја ставите внатре во констенливиот дел од авокадотоа. Овој трик го отркиваат мексиканските индијанки и секогаш проработва!
Мешање со вилушка / никогаш со блендер / авокадото зачинете го со сол. Додајте ситно сечкани: 1 домат, 1 кромидот, неколку страка свеж коријандер, 1 лута пиперка и сето тоа мешајте го се додека не се добие мазна паста. Додајте го сокот на 1 лажица одат, 3-4 лажици маслиново масло и 1 лажичка чили лут пипер и 1-2 чешниња пресуван лук. Гуакамолето е прекрасне гарнир, кој оди со чипс.

Диетално не значи невкусни!

И за ова ќе ви предложиме неколку замени за обичниот, чипс.

Исечете тенко – со нож за лупење за компири или со мандарини, ако имате, на тенко како, чипс парчиња, моркови, репа, цвекло, целер, пашканат, портокали, јаболка. Наредете ги тенките парчиња врз тава, послана со кујнска хартија, посипете малку маслиново масло и морска сол, и печете на 50степени загреана рерна и подотворена /а потоа ставете една лажица на вратата која спречува да се затвори целосно / околу 5-6 часа . Претпоставувам дека овој метод нема да излезе многу евтини. Готовиот чипс, за тоа има и алтернативни решенија – на интернет може да се најдат т.н. “електрични черджета / Матс за сушење”. Тие консумираат многу помалку енергија и ако ги ставите на ѕид во близина на садот со чипс, може да го приготвите многу побрзо и поевтино. Готовиот чипс оставете на ладно и суво место.

Мимоза салата

Користете овошје кои се непријатели на дебелата фигура: зелено јаболко, сварено цвекло, ананас, киви, јагоди. Исечете ги на средно големи парчиња и ги измешајте во длабок сад. Одделно измешајте 1 чаши сирењез / нешто како урда, но на зрна, со 1 чаша блага, павлака и 2-3 лажици обезмастен мајонез. Зачинете со малку сол и ситно сецкан свеж, див лук. Промешајте сè на мазна маса и истурете врз исеченто овошје и зеленчук, но ќе продолжи да мешате внимателно.

Зборувајќи за салати и производи, нема како да не се спомене царицата на арапската кујна

Табуле!

Исечете на ситно два страка свеж магдонос, додадете 1 домат, исечен на ситни крукчиња. Исто така се сече половина глава црвен и 1-2 страка зелен кромид, половина чаша претходно сварен биолошки гриз, сок од свежо исцеден лимон, сол и неколку лажици маслиново масло. Промешајте се и уживајте со сите ваши сетила на овој здрав деликатес!