Русија остана само со еден вистински европски сојузник: Сега е познато колку чини таа љубов на Путин

од desk4

Русија многу се грижи за Белорусија. Откако прво и избегаа балтичките републики, потоа од Грузија и Украина а по тој пат оди и Молдавија, на Кремљ му останува само Белорусија како последен бастион за потврда за својата величина и влијание.

– Единствениот сојузник на Русија е Белорусија. Постојано му велам на Путин: Не смеете да ја изгубите Белорусија – изјави неодамна белорускиот претседател Александар Лукашенко, кој всушност турка вода на своја воденица, бидејќи е јасно дека тој и неговиот режим преживуваат само благодарение на руската поддршка и невидената финансиска помош.

Москва го поддржува авторитарниот режим на Лукашенко и се обидува на секој начин да ја задржи Белорусија во својата прегратка за да не остане без тој последен сојузник во постсоветска Европа. Режимот на Александар Лукашенко, иако сериозно еродиран од постојаните демократски протести на опозицијата и растечките економски и политички санкции на ЕУ кои ја држат земјата во изолација, сепак успева да преживее на сметка на поддршката и помошта на Москва.

Колку ја чини таа поддршка Русија и колку пари, нерви и олеснувања треба да издвои за да може Белорусија да остане на руската страна и да не лета од нивната сè посиромашна орбита? Тоа го прашува руската јавност. Колку чини Белорусија и дали вреди толку многу „пари“?
Според Меѓународниот монетарен фонд, само во периодот од 2005 до 2015 година, Белорусија добила 106 милијарди американски долари од Москва, нешто помалку од десет милијарди долари годишно, или, според рускиот портал znaki.com, тоа е повеќе од 200 проценти од годишниот БДП на Белорусија.

Покрај тоа, Русија држи во свои раце нешто помалку од 50 проценти од вкупниот надворешен долг на Белорусија, што е околу 20 милијарди долари. Земјата е практично се наоѓа во должничко ропство, иако рускиот буџет страда и поради тоа. Белорусија е сè повеќе руска торба без дно, но за да ја контролира, Москва повеќе не прашува ниту за цената или за моралот на одржливоста на Лукашенко на власт. Само оваа година, Москва одобри заеми од 1 милијарда долари на Белорусија, од кои повеќето се наменети за отплата на долговите на Минск кон руските компании и за финансиски подмачкување и задоволување на алчноста и лојалноста кон столбовите на тамошниот не толку ефтин режим.

Покрај директните уплати во буџетот на Белорусија, има и неколку други насоки за финансирање на Лукашенко, на штета на руските даночни обврзници. Покрај директните кредитни транши, Русија со години ја снабдува Белорусија со нафта и гас по повластени и поволни субвенционирани цени. Според рускиот Форбс, Русија изгубила околу 55 милијарди долари само во последните десет години – 35 милијарди долари во нафта и нешто помалку од 20 милијарди долари гас – и веројатно и повеќе, според некои податоци на руските независни медиуми. Имено, додека Гаспром продава илјада кубни метри гас на светскиот пазар по цена од околу 370 американски долари, Белорусија имаше повластен политички третман – 168, а потоа 132 американски долари за илјада кубни метри.

Некои руски извори тврдат дека Белорусите не ја плаќаат ниту таа цена, туку си поставиле цена од околу 75 американски долари. Интересно, Русија редовно и плаќа на Белорусија за нафта и гас што транзитира кон Европа, од околу 500 до 800 милиони долари, додека Белорусија не плаќа никакви царински давачки за увоз на руски нафтени производи. Тие дури велат дека препродаваат руска нафта и нафтени производи на светскиот пазар по повисоки цени, како бензин, керозин и моторни масла, што носи неколку милијарди долари годишно во буџетот на Лукашенко, со цел да се реши режимот. И Москва ја свртува главата кон тоа во име на белоруската лојалност.

Покрај сето тоа, Русија одобри заем од 10 милијарди долари за изградба на нуклеарна централа во Белорусија, управувана од руски компании, а условите за заемот се повеќе од поволни: ниски каматни стапки и долги услови на отплата. Белорусија е четврти најголем увозник на руска нафта, по Кина, Германија и Холандија. Опфаќа околу седум проценти од рускиот извоз на нафта и е шести по големина увозник на руски гас. Околу 7,5 проценти од извозот на гас во Русија оди во Белорусија.

Постои уште еден начин на кој Белорусија ги крпи своите финансиски дупки на сметка на Русија, а тоа е учество во шверц на цигари, алкохол и производи во државата, главно овошје и зеленчук од земјите на ЕУ, во кои
.

Слични содржини