Руската верзија на Мекдоналдс започна со работа

од Stefanija Kuzmanovska

Првиот ден од работењето на руската верзија на американскиот синџир за брза храна „Мекдоналдс“ во неделата, наречен Tasty and Dot, покажа дека Русите генерално се задоволни од понудата, иако веќе нема производи како Биг Мек.

Беа отворени 15 филијали во и околу Москва под ново име и лого, но на истите локации како „Мекдоналдс“, со ист персонал и речиси идентични менија што се нудат.

„Сè има ист вкус како порано, само Кока-Колата е полоша“, вели човек кој со пријателите посетил новоотворена филијала.

Останаа многу производи, но под различни имиња
По повеќе од 30 години работа, „Мекдоналдс“ го затвори својот бизнис во Русија во март како одговор на инвазијата на рускиот претседател Владимир Путин на Украина.

Недели подоцна, откако култните жолти лакови од логото на американската франшиза беа отстранети низ целата земја, руската замена за „Мекдоналдс“ го претстави своето лого: две портокалови линии и црвен круг на темно зелена позадина што претставуваат два помфрит и еден хамбургер.

Иако менито во меѓувреме го загуби својот Биг Мек, останаа многу производи, но под различни имиња.

Пред затворањето, „Мекдоналдс“ имаше повеќе од 62.000 локални вработени во земјата.

Слични содржини