САД ја критикуваат власта во Камбоџа за спречување на опозицијата и изразуваат загриженост за мултипартиска демократија

од desk4
248 прегледи

Властите на Камбоџа ја спречуваат најголемата опозициска партија во земјата, „Сила на светлината“, да учествува на националните избори во јули. Оаа постапка е критикувана од САД, кои изразуваат загриженост за заштита на правата на граѓаните и развојот на мултипартиската демократија во Камбоџа.

Според Стејт департментот, властите на Камбоџа се обвинети за користење на различни методи за поткопување на опозицијата, независните медиуми и граѓанското општество преку измислени правни акции, закани, напади и политички мотивирани тужби. Овие постапки го уништуваат развојот на мултипартиска демократија во земјата, која е важна за меѓународната заедница.

САД изјавија дека немаат планови да испратат официјални набљудувачи на изборите во Камбоџа во јули. Ова се случува поради многубројните критики од страна на камбоџиски и меѓународни набљудувачи дека изборниот процес не е слободен и фер.

Стејт департментот ја повикаа камбоџиската власт да обезбеди справедлива и слободна мултипартиска демократија во согласност со уставот на земјата. Граѓаните треба да имаат можност да учествуваат во изборите, да ги изразуваат своите права и слободно да се здружуваат, да остваруваат мирни собири и да изразуваат свои ставови без страв од казни.

 

Слични содржини