Шилегов: Каква ли е семејната приказна, за да семејството ти добие презиме Апашиев ?

од Берта Китинска

Поранешниот градоначалник на Град Скопје, Петре Шилегов на својот Фејсбук профил раскажувајќи ја својата семејна приказна за неговото презиме прашувајќи каква е приказната за презимето Апашиев.

-Семејна приказна:

Моето семејство по потекло е од с. Саракиново, Воденско. Мојот чукунчукун дедо се викал Петре Белчев (семејно таков ни е тенот).

Човекот западнал во невоља (да не кажувам детаљи) и дал збор дека ако се извлече од невољата, ќе даде курбан шилеџе (јагне годињаче). Од тогаш сме Шилегови.
Каква ли е семејната приказна, за да семејството ти добие презиме Апашиев ?, прашува Шилегов.

Слични содржини