Сијарто: Унгарија е подготвена да посредува со Русија во интерес на мирот

од Vladimir Zorba
257 прегледи

Унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто денеска на глобалниот мировен самит за Украина во Швајцарија изјави дека Унгарија е подготвена, имајќи предвид дека ги држела отворените канали за комуникација со Русија, да и пренесе пораки на Москва како посредник во интерес на мирот и спасувањето животи.

„Унгарија веќе прими повеќе од 1,3 милиони украински бегалци“, рече Сијарто, истакнувајќи дека неговата земја обезбеди пристап до здравствена заштита и образование за украинските семејства.

Сијарто истакна дека децата од украинските семејства моментално посетуваат 1.600 училишта и градинки, соопшти унгарското Министерство за надворешни работи.

Слични содржини