Сланината и колбасите долго време се сметаат за ризичен појадок бидејќи се поврзани со болести како што е ракот. Но, новите истражувања покажуваат дека дури и популарните шеќерни житарки не се безопасни. Иако често се рекламираат како дел од „здрав појадок“, многу од нив се полни со бои, засладувачи и конзерванси и спаѓаат во категоријата високо преработена храна (UPF), според Дејли Меил.
Ваквата храна веќе е поврзана со зголемување на дебелината и дијабетесот, а сè поголем број студии предупредуваат на врската со ракот и деменцијата. Особено привлечни за децата поради нивните забавни форми и светли бои, шеќерните житарки лесно можат да станат секојдневна навика, но и потенцијален ризик по здравјето.
Студија објавена во списанието BMJ покажа дека сите високо преработени храни, не само месните производи, го зголемуваат ризикот од рак за 12%. Научници следеле повеќе од 100.000 возрасни Французи, со просечна возраст од 43 години, и откриле дека за секое зголемување на внесот на UPF од 10%, ризикот од рак се зголемува за 12%.
Слатките житарки и скробната храна сочинуваа 16% од вкупниот внес на високо преработена храна на учесниците. Најсилната врска беше пронајдена со ракот на дојка, при што жените кои јаделе повеќе од оваа храна имале 11% поголем ризик. За време на студијата, регистрирани се 2.200 нови случаи на рак, од кои 739 биле рак на дојка.
Опасни состојки во секојдневната храна
Еден од најголемите проблеми се емулгаторите, адитиви кои ја подобруваат текстурата на производите, но можат да ја оштетат цревната бариера и да предизвикаат воспаление, што го зголемува ризикот од рак на дебелото црево.
Според американскиот Центар за контрола и превенција на болести (CDC), високо преработената храна сочинува дури 55% од дневниот внес на калории кај возрасните и децата во САД. Најмногу ја консумираат деца на возраст од 6 до 11 години, при што дури 65% од нивните калории доаѓаат од овие производи. Некои студии проценуваат дека UPF е поврзан со повеќе од 120.000 предвремени смртни случаи годишно во САД.
Иако шеќерните житарки често се презентираат како здрав појадок, научните докази сè повеќе покажуваат дека тие треба да се јадат ретко. Наместо тоа, експертите советуваат појадоци со интегрални житарки, свежо овошје и храна со минимално преработени состојки, бидејќи она што го јадеме секој ден го обликува нашето здравје на долг рок.