СЗО предупредува на големото влијание на војната и пандемијата врз менталното здравје на луѓето во Европа

од Vladimir Zorba

Светската здравствена организација (СЗО) предупреди на влијанието на војната во Украина и пандемијата на коронавирус врз менталното здравје во Европа и ја истакна важноста на дејствување на сите нивоа за да се одговори на занемарените потреби за ментално здравје.

„Нашиот регион минува низ големи пресврти и промени“, рече Ханс Клуге, директор на СЗО за Европа.

Пандемијата се фокусираше на менталното здравје, рече тој, додека вооружениот конфликт во Украина влијае на менталното здравје на милиони луѓе.

„Десет недели војна во Украина предизвика огромна неизвесност, несигурност, тага и загуба“, рече Клуге, истакнувајќи дека речиси 190 напади врз здравствени установи во Украина „лишиле безброј луѓе од надеж и пристап до здравствени услуги“.

Клуге зборуваше во средата во Копенхаген на првиот состанок на Паневропската коалиција за ментално здравје, која има за цел да поттикне акција на сите нивоа за решавање на занемарените потреби за ментално здравје низ Европа.

Коалицијата беше лансирана во септември 2021 година и се состои од 53 земји-членки во Европскиот регион на СЗО, заедно со меѓународни невладини организации, експерти и луѓе погодени од проблеми со менталното здравје.

Според СЗО, повеќе од 150 милиони луѓе во регионот живееле во 2021 година со ментални здравствени проблеми. Само секој трет човек со депресија моментално ја добива потребната помош. Менталните здравствени проблеми ги погодуваат сите возрасни групи и сите сфери на животот, се додава.

Слични содржини