СЗО преоптоварена од бројот на вонредни состојби, ѝ недостигаат пари

од Stefanija Kuzmanovska

Сè поголемиот број вонредни состојби во јавното здравје ширум светот, од ковид-19 до колера, ја преплави Светската здравствена организација, се вели во денешниот извештај на СЗО.

Валид Амар, кој претседава со комитетот за итни случаи на СЗО, во обраќањето на годишниот состанок на здравствената агенција на ОН рече дека празнините во финансирањето и персоналот се зголемуваат поради зголемениот број барања, пренесува „Ројтерс“.

Од март оваа година, СЗО одговорила на 53 вонредни состојби на високо ниво, се вели во извештајот на Комитетот.

Слични содржини