Тешки обвинувања на Трамп: „Бајден и Министерството за правда сакаа да ме убијат“

од Nikola Popovski

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп тврди дека американското Министерство за правда сакало да го убие и дека претседателот Џозеф Бајден бил подготвен „да го отстрани и да го доведе во опасност неговото семејство“.

Трамп го кажа ова на социјалните мрежи и преку е-пошта за собирање средства. Во е-пошта за собирање средства, Трамп истакнал дека „копнеат да го направат незамисливото“.

„Џо Бајден беше подготвен да ме ликвидира и да го доведе моето семејство во опасност“, напиша Трамп. Во објава на својата социјална мрежа „Truth Social“, поранешниот американски претседател го обвини тамошното Министерство за правда дека има намера да употреби „смртоносна сила“ против него.

„Корумпираното Министерство за правда на Џо Бајден, во својот незаконски и неуставен напад врз Мар-а-Лаго, го овласти ФБИ да употреби смртоносна сила“, објавил тој.

„Гардијан“ наведува дека ова се однесува на налогот за претрес извршен во август 2022 година, кога агенти на ФБИ во цивилна облека упаднаа во имотот на Трамп во Мар-а-Лаго во потрага по доверливи документи што тој, наводно, одбил да ги предаде на владата.

Во судскиот поднесок на правниот тим на Трамп, поднесено во мај, се вели дека налогот за претрес содржи „политичка изјава во врска со употребата на смртоносна сила“, во која се наведува дека „службениците за спроведување на законот на Министерството за правда може да употребат смртоносна сила кога е потребно“.

Цитатот наведен во поднесокот очигледно е преземен од политиката на Министерството за правда, во кој се наведува употреба на сила при извршување на налогот за претрес.

Целосниот текст гласи: „Службениците за спроведување на законот и службениците на Министерството за правда можат да користат смртоносна сила само кога е неопходно, односно кога службеникот има разумно верување дека предмет со таква сила претставува непосредна смртна опасност или сериозна физичка повреда на службеникот или на друго лице“.

Во соопштението, ФБИ ја опиша употребата на тие зборови како „стандардна изјава за политика што ја ограничува употребата на смртоносна сила и дека никој не наредил да се преземат дополнителни чекори и дека нема отстапување од прописите во ова прашање“.

Слични содржини