Украински пратеник: Од индустриска држава се претворивме не во банана, туку во Република на цвеклото

од Vladimir Zorba

1470307230-akj

Ова ќе се случи конечно, ако не биде склучен веднаш мир со Донбас, го сподели своето размислување Вадим Новинскиј на социјалните мрежи.

Не во “банана”, тукуа во “република на цвеклото” ќе стане конечно Украина, ако веднаш не тргне кон мир во Донбас. Така ја карактеризира денешната ситуација во земјата украинскиот пратеник Вадим Новинскиј во постот на неговиот профил на социјалната мрежа.
“За две години ние изгубивме една четвртина од нашата индустрија. БДП се распадна. Извозот во доларски еквивалент се намали за двапати. Поради оваа последица илјадници високо квалификувани професионалци се останаа без работа и беа принудени да ја бараат во други земји. Милиони семејства се под прагот на сиромаштијата “, пишува Новинскиј, цитиран од” Рускаја Весна “.

Според него причините за случувањата се погубната економска политика, голиот популизам на постојната власт и непрестајниот конфликт. “Денес имаме една главна задача – да постигнеме мир по секоја цена”, пишува пратеникот.

Новинскиј особено се вознемирува од тоа дека Владата постојано истакнува дека во земјата сè е прекрасно: “Јас сум еден од најголемите мислители и работодавци во земјата. Претпријатијата од нашата група се тие кои го образоваат буџетот. И јас воопшто не гледам никакви позитивни трендови “, смета тој.

Според инвеститорот економските показатели “не само се алармантни, а врескавични”. Според Новинскиј, освен итно запирање на воените дејствија е потребно да биде симната и блокадата и да се обноват економските и социјалните врски со Донбас, да се обноват врските со традиционалните пазари, на прво место во ЗНД.

“Враќањето на индустријата, нова индустријализација на земјата, враќање на традиционалните економски и политички врски – тоа е единствениот пат за Украина”, категоричен е пратеникот кој своевремено топло го поддржуваше курсот на земјата кон “евроинтеграцита”.

Сега сепак тој повикува на: “Создавањето на нови работни места, безбедност и духовност – тоа е единствената можна идеологија за Украина. Сè друго треба да биде фрлено на измет на историјата “.

Во спротивно, предупредува пратеникот, “Украина од моќна индустриска држава ќе стане земја од третиот свет” република на цвеклото “”.

“Искрено, не верувам дека сегашната безидејна власт може да го промени економскиот и политички курс на земјата, како и на некој начин да ја подобри ситуацијата”, истакнува Новинскиј.

Слични содржини