Украинскиот парламент ја забрани употребата на „Z“ и „V“

од Nikola Popovski

Украинскиот парламент усвои закон со кој се забрануваат симболите на руската инвазија, вклучително и оние што ги содржат буквите „Z“ и „V“, објави денеска на Телеграм пратеникот Јарослав Железњак. Тој напомена дека документот ги вклучува предлозите на претседателот на Украина, Володимир Зеленски, пренесе Би-Би-Си.

Новата верзија на законот го проширува опсегот на случаи во кои е дозволено истакнување симболи во музеи, библиотеки, научни трудови, учебници…

Новиот закон, сепак, забранува создавање на невладини организации кои користат руски воени симболи и чии активности се насочени кон ширење воена пропаганда и поткопување на суверенитетот и територијалниот интегритет на Украина.

Буквите „Z“ и „V“, кои не постојат во руската азбука, се широко користени како симбол на поддршка за рускиот напад врз Украина.

Тие се користат за обележување руски воени возила на бојното поле.

Слични содржини