Велика Бртанија: Мекдоналдс остана без милкшејк поради недостаток на возачи

од Vladimir Zorba

Во Англија, Шкотска и Велс, рестораните на Мекдоналдс останаа без милкшејк и некои флаширани пијалоци поради проблеми во синџирот на снабдување, рече компанијата, истакнувајќи дека една од главните причини за тешкотиите во снабдувањето е недостатокот на возачи на камиони.

„Во Обединетото Кралство, голем број проблеми во моментов влијаат на малопродажбата, а еден од нив е недостатокот на тешки возачи на камиони“, се вели во соопштението.

Голем број компании пријавија проблеми во снабдувањето поради недосаток на возачи.

Минатата недела, јужноафриканскиот ланец за брза храна „Нандо“ затвори некои филијали во Велика Британија, откако остана без пилешко.

Асоцијацијата за превоз на патишта (RHА) процени на почетокот на август дека има недостаток од повеќе од 100.000 возачи во Обединетото Кралство. Пред пандемијата и „Брегзит“, вкупниот број активни возачи беше 600.000.

RHА предупредува дека околу 30.000 тестови за возење камиони не биле спроведени минатата година поради пандемијата, и дека „историскиот“ недостаток на возачи бил влошен со измените на правилата по Брегзит.

Меѓу другото, фактот дека апликацијата NHS Covid ги информираше возачите да се изолираат, исто така, придонесе за проблемите.

Најновото истражување на работната сила сугерира дека 14.000 возачи на камиони од ЕУ ги напуштиле своите работни места во Велика Британија до јуни 2020 година, а само 600 се вратиле до јули оваа година.

Слични содржини