Почна најавена ограда со бодликава жица или ѕид за михрантите кои Грција неконтролирано ги пушта кон Македонија. Економските мигрантите кои не можат да влезат во Македонија со денови, почнаа со камења да фрлаат  со камења врз полицијата, која пак  се брани со штитови.

policijagranicamkd-685x320

Неофицијално јавува Телма   во инцидентот се повреден четворица полицајци, најверојатно од камен, фрлено  од групата  од оклу стотина  мигранти, кои се бунтуваат.   На јужната граница е присутен и министерот за одбрана, Зоран Јолевски, кој требаше да присуствува на операцијата на поставување на заштитната ограда.

Ваквата реакција на граничниот премин со Грција доаѓа откако армијата почна да гради ѕид, висок 3 метри, односно по сознанието дека за некое време уште потешко ќе можат да го продлжат патот кон Западна Европа, јавува А1он.

На македонската граница на контролните пунктови редовно се пропуштаат бегалците од земјите кои се зафатени со воени дејствија, како Сирија и Ирак,  а се запираат економските мигранти од другите држави кои се обидуваат да влезат во Европа преку бегалскиот поток..

видео/фото а1он

Слични содржини