Висок американски генерал: Украина НЕ СМЕЕ да користи американска опрема во напади на Русија

од desk4

Високиот американски генерал Марк Мили денеска потврди дека САД одамна и укажуваат на Украина да не користи воена опрема произведена од нивна земја во напади на руска територија. Оваа изјава на генералот следи по откривањето на информации за проукраинска вооружена група која користела оклопни возила произведени во САД.

Генерал Мили исто така истакна дека неговиот кабинет ги прегледува фотографиите на возилата за кои се смета дека биле употребени во нападот на рускиот пограничен регион Белгород. Сепак, тој изјави дека властите во Киев се свесни за ставот на САД дека слична опрема произведена во Америка не треба да се користи во Русија.

Оваа изјава на генералот Мили уште повеќе ги зголеми напетостите помеѓу САД и Украина од една страна, и Русија од другата. САД продолжуваат да ја поддржуваат Украина во конфликтот со Русија, но оваа изјава покажува дека постои некаков лимит на поддршката, особено кога станува збор за користење на американска воена опрема во непријателски акции против Русија.

Од страна на Украина, сè уште нема одговор на оваа изјава на генералот Мили. Во текот на следниве денови, се очекува да се види каква ќе биде реакцијата на украинската влада и како ќе се развиваат односите помеѓу САД, Украина и Русија.

Слични содржини