Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Во Шведска повеќе од 100 починати за еден ден

Во Шведска повеќе од 100 починати за еден ден

Повеќе од сто лица заразени со новиот коронавирус починаа во последните 24 часа во Шведска, според бројките објавени во вторникот во 14 часот од шведската здравствена агенција.

Земјата, со население од 10,3 милиони, која спроведува поблаги мерки за борба против вирусот, сега има 7.693 заразени и 591 смртни случаи, многу поголема смртност од нејзините нордиски соседи.

Но, агенцијата посочува дека од 114 нови смртни случаи забележани во вторникот, некои се однесуваат на ревидираната бројка за последните денови.

Минатата недела Андерс Тегнел, инфектолог во Агенцијата за јавно здравје, рече дека кривата за бројот на заразени лица, која досега била релативно рамна, почнува да расте бидејќи здравствените служби предупредуваат на недостаток на опрема и персонал.

Во вторникот Тегнел рече дека забележал мал пад на бројот на нови случаи во последните неколку дена, но додаде дека е рано да се каже дали епидемијата го достигнала врвот.

Во скандинавската монархија не постојат ограничувања за движење за борба против епидемијата, како што е во другите европски земји. Владата ги повикува сите граѓани да бидат „одговорни“ и да ги слушаат препораките на здравствените органи.

Досега построгите забрани вклучуваат забрана за собирање на повеќе од 50 лица и забрана за посети во домови за пензионирање.

Начинот на кој оваа земја се справува со кризата предизвикува критики на национално и меѓународно ниво, но владата ги отфрла сите обвинувања за неактивност.

„Не, во Шведска, ние не постапуваме како ништо да не се случува“, рече министерот за здравство Лена Халенгрен пред странските новинари во Стокхолм во четвртокот.

loading...