ВОЗНЕМИРУВАЧКИ ПОДАТОЦИ: Бројот на пријави за сексуална уцена на деца е зголемен за 257 отсто

Сексуалната уцена (анг. sextortion) е форма на уцена во која детето се охрабрува да испраќа сексуални слики од себе до насилниците, кои потоа се закануваат дека ќе ги споделат овие слики со пријателите, семејството или пошироко на Интернет доколку не се платат парите. Извештаите за деца кои станале жртви на форми на сексуална злоупотреба на интернет се зголемија оваа година, предупреди една добротворна организација

од Vladimir Zorba
184 прегледи

Фондацијата Интернет воч (IWF) соопшти дека примила 191 пријава за сексуална уцена во првата половина од оваа година, во споредба со 30 пријави во целата минатата година.

Бројот на извештаи каде што е преземена акција се зголеми за 257 проценти во истиот период – а најмалку шест проценти од таа содржина ги вклучуваше најсериозните слики од категорија А, вели IWF, пренесе Sky News.

Сексуалната уцена е форма на уцена во која детето е „охрабрено“ да испраќа сексуални слики од себе до насилниците, кои потоа се закануваат дека ќе ги споделат овие слики со пријателите, семејството или пошироко на Интернет доколку не се платат парите.

IWF рече дека тинејџерите, главно момчиња, најверојатно ќе бидат мета на платформите на социјалните медиуми. Возрасните насилници ги мамат жртвите да веруваат дека разговараат со „млада личност од спротивниот пол пред да ги убедат да испратат експлицитна фотографија од себе“.

Водачите на европските земји сакаат технолошките компании да придонесат во работата на IWF и меѓународните партнери за подобра заштита од такви закани, особено по „длабоко загрижувачките статистики“ и со оглед на тоа што насилниците често ги таргетираат своите жртви на платформите на социјалните медиуми.

Слични содржини