Вучиќ: Србите, Албанците и Македонците не се помалку паметни и вредни од Французите, Германците и Италијанците

од Nikola Popovski

Мораме да бидеме отворени, подготвени да соработуваме и да ја прифатиме секоја шанса за економски раст, инфраструктурни врски и размена на идеи, и затоа проектот Отворен Балкан претставува голема можност, но и надеж, одговорност и обврска да создадеме подобра и поинаква иднина , порачал претседателот на Србија Александар Вучиќ.

Во авторскиот текст за денешна „Политика“, Вучиќ посочил дека на Балканот предолго го нема тој важен чекор напред, што би го повлекол регионот напред и дека ова е првпат некој на Балканот да започне нешто добро за целиот регион, поради што договорите во Скопје се историски и нивните резултати ќе бидат историски, вели тој.

„Европа не сака, колку што е потребно да не создаваме проблеми, честопати растргнати од внатрешните разлики, борејќи се против оние кои не сакаат да ги прифатат сите модерни употреби на т.н. зелени агенди што ги оставаат малите земји без електрична енергија, гас или џихадистички пристап кон владеењето на правото, често лицемерно (можете да замислите како ќе се крене цела Европа ако е убиен истакнат новинар во Полска, а не во Холандија), но исто така и со недостаток на јасни стратегии кон Западен Балкан, но и други европски територии кои не припаѓаат на Унијата“, истакна претседателот на Србија.

Тој потсетува дека пред нешто помалку од две години, заедно со Зоран Заев, премиерот на Северна Македонија и Еди Рама, премиерот на Албанија, започнаа иницијатива во Нови Сад за отстранување на бариерите меѓу нашите земји кои ги попречуваат т.н. четирите слободи врз кои се темели заедничкиот пазар на ЕУ – слободното движење на стоки, услуги, луѓе и капитал.

Пред неколку дена, во Скопје, според Вучиќ, тој, Заев и Рама потпишаа три документи, обврзувајќи се да работат на олеснување на увозот, извозот и движењето на стоки меѓу нашите земји, за да им овозможат на нашите работници слободен пристап до пазарот на трудот во на секоја од трите земји и ќе ги здружи силите за да се заштитиме од природни катастрофи, каде и да се случат.

„Отворен Балкан ќе успее, токму затоа што никој освен нас не излезе со тоа и затоа што никој освен Србија, Северна Македонија и Албанија нема да има волја да го спроведе. „Се што пристигна од некаде на Балканот не беше прифатено“, посочи Вучиќ.

Тој посочи дека ова е првпат некој на Балканот да лансира нешто што е добро за целиот регион.

„И затоа договорите во Нови Сад и договорите во Скопје се историски, а нивните резултати ќе бидат историски. Мораме да стигнеме до нив заедно, со голема работа и со голема поддршка од нашиот народ. Само затоа што ова не се однесува на никого однадвор, туку на нас што учествуваме во тоа“, рече претседателот на Србија.

И основачите на ЕУ, вели тој, знаеја дека можат да ја надминат тешката историја само ако почнат да се поврзуваат преку економијата и доживеаја отпор на сите страни, но успеаја.

„Србите, Албанците и Македонците не се помалку паметни и вредни од Французите, Германците, Италијанците и другите кои започнаа да ја градат ЕУ преку Заедницата за јаглен и челик“, подвлече Вучиќ.

Слични содржини