Заев: Медиумите требаше да се решат до август, ДИК досега да профункционира- Груевски се плаши од народот…

од desk3

Првиот опозиционер Зоран Заев во интервју за Капитал вели дека што и да се случува на политички план, тие како опозиција нема да дозволат криминални избори. Ви пренесуваме дел од интервјуто:

zoran-zaev-540x455

Капитал: Теоретски шанси сеуште има, но со оглед на досегашните проблеми со имплементацијата на Договорот од Пржино, какви се реалните можности до 24 април да се постигнат условите за фер избори?

Заев: И самите гледате дека Груевски и неговите соработници од петни жили се напнуваат да ги одложат сите зацртани рокови со Договорот од Пржино. Медиумите сеуште не се затворено прашање, а требаше да бидат до крајот на август. Пробиени се роковите за почеток на работа на Државната изборна комисија, за прочистувањето на Избирачкиот список. Доверлив изборачки список во којшто ќе веруваат сите граѓани е услов број еден за регуларно гласање. Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ ги добивале изборите во криминален систем што сега е пробиен и тие се тие кои сега го доведуваат во прашање одржувањето на изборите на 24 април. Но што и да се обидува да направи Груевски, нема бегање од Договорот од Пржино! Уште еднаш укажувам, опција за Република Македонија се само кристално чисти избори. Во залог е иднината на граѓаните и на државата и потенцирам дека Социјалдемократскиот сојуз е подготвен за постигнување на оваа цел. Уште едни криминални избори во Македонија нема да се случат.

Грција: Иредентизмот на македонската влада е пречка за решавање на спорот со името

Капитал: Која е крајната точка или рок, од која СДСМ ќе смета дека веќе не може да се очекува оти на 24 април ќе има фер избори?

Заев: Сите рокови се длабоко пробиени, тоа не е став на СДСМ, тоа го знае целата јавност во Македонија, тоа е јасно и за меѓународната заедница. Никола Груевски е исплашен од избори, не сака избори. Груевски не сака да има избори затоа што на тие избори ќе го добие тоа што го најавуваше, соочување со народот, а тој народ веќе го испраќа во историјата.

Капитал: Велите, договор поради договор не е опција. Што доколку вие оцените дека нема услови за фер избори на 24 април, а меѓународната заедница смета дека рокот за изборите договорен во Пржино мора да се испочитува?

Заев: Еве ќе повторам, само кристално чисти избори се опција за Република Македонија.

Капитал: Што ќе значи, односно, како ќе се одвиваат работите понатаму ако изборите не се одржат во рокот (24 април)?

Заев: СДСМ заедно со коалициските партнери се подготвува за чист изборен процес на којшто ќе биде изразена слободната волја на граѓаните. Фокусирани сме на создавање услови за фер избори, однесувајки се грижливо кон својата земја. Но никој да не се лаже дека ќе дозволиме да се изиграат граѓаните. СДСМ е подготвена за заштита на интересите на граѓаните и на државата. Јас се надевам дека сите ќе се надминат себеси за доброто на Република Македонија.

 

Повеќе ТУКА

Слични содржини