Заев: Нема да биде отстранет ниту еден споменик

од Берта Китинска

Премиерот Зоран Заев повтори дека со бришењето на бугарски од бугарски фашистички окупатор од спомениците се отвора пат за решавање на спорот, но тоа не значи бришење на историјат

„Историјата никој не може да ја негира ниту заборави, но од сите нас зависи дали ќе и подадеме рака на соверемена Европа или ќе живееме во блокада уште 27 години“, вели Заев кој негира дека ќе се отстрануваат споменици и ќе се менува историјата.

„Бугарија ни направи блокада и со тоа го прекрши членот 2 од Договорот за пријателство. И сега можеме ние да живееме 27 години со блокада, како што беше со Грција, зошто не, тоа зависи како ќе одлучиме сите ние. Или како што ни кажува нашиот народ по истражувањата, со мудри политики, водејќи грижа за целокупното достоинство на македонскиот народ, почитувајќи ја историјата, нашата земја да продолжи да се движи кон европското семејство“, рече Заев.

Слични содржини