Заев: Поради ЕСМ и МЕПСО нема да има покачување на струјата

од Nikola Popovski

„РКЕ ги носи одлуките на цената на струјата. Тие зависат од другите чинители во составувањето на продажната цена. Едно можат да потврдам дека поради ЕСМ и МЕПСО нема да има покачување на струјата“, вели премиерот Зоран Заев на денешната конференција.

Според него, огромен е партиципативниот дел на производствена цена на струјата преку далноводите на МЕПСО.

„Убеден сум дека нема да има покачување поради државните компании и тоа што државата на плеќи го презема за граѓаните“, рече премиерот и нагласи дека цената со која ЕСМ ќе настапи на тендерот во моментов е строго доверлива, затоа што настапува на отворен пазар.

Слични содржини