Живи Бога, ПАЗЕТЕ ШТО ПРАВИТЕ! Предупредување на претседателот на САД до неговото семејството (ВИДЕО)

од Stefanija Kuzmanovska

Во екот на кампањата за претседател, Џо Бајден го предупредил својот помлад брат Френк.

„Жити Бога, бидете внимателни“, рече Бајден за потенцијалната деловна активност на неговиот брат, наведе личност која го знае разговорот. „Не се вовлекувајте во нешто што, пред се, ќе ви наштети вам“.

Бајден, чиј тон бил и „шегувачки и сериозен“, според лицето, се чини дека тогаш го знаел она што станува очигледно сега: деловните врски на неговото семејство се закануваа да ја поткопаат администрацијата чија размена на пораки е насочена кон враќање на интегритетот во Белата куќа .

Авантурите за приходите на роднините, најистакнатите надворешни работи на неговиот син Хантер, веќе долго време го демнат Бајден. Но се добива нова димензија сега, кога е во Белата куќа.

Само една недела по заземање на претседателското место, Бајден веќе мораше да одговори на прашањата за неговото семејство. Огласот на адвокатска фирма која ги промовира односите на Френк Бајден со претседателот предизвика забуна кога беше прикажан на Денот на инаугурацијата. Федералната истрага против синот на Бајден, Хантер, побара да се испита колку ќе биде строг заштитниот ѕид помеѓу Белата куќа и Министерството за правда. И уште еден од браќата на претседателот, Џејмс, претходно беше критикуван за неговите деловни активности.

Супер адвокатот од Флорида и донатор од Демократската партија, Џон Морган, рече дека оваа недела, деловната чувствителност се движела низ Бајденворлд по извештајот за адвокатската канцеларија на Франк Бајден.

-Она што ми рече Френк е: „Брат ми многу ме сака, но ако лобирав, тој ќе ме осудуваше“, му кажал Френк Бајден на Морган оваа недела.

Намерата на првобитниот разговор на Џо Бајден, според лицето што ја слушнало дискусијата, била да го заштити Френк од „повреда и срам“ во случај неговиот голем брат „Џои“ да биде избран на најмоќната позиција во светот.

„Френк ми стави јасно до знаење што претседателот му дал до знаење: на денот кога беше избран, излегоа долги ножеви за сите во семејството Бајден“, рече Морган. „Има цел на сите нив“.

Едно лице заинтересирано да работи со Френк Бајден беше самиот Морган, колега од Флорида, кој е близок со помладиот Бајден.

„Одлично момче“, рече Морган за Френк Бајден. „Морав мојот авион да го однесе на инаугурацијата“.

Морган рече дека минатата година започнал да разговара со Френк Бајден за деловните можности, но дека сè уште ништо не се споило. „Зборуваме за тоа тој да прави некои работи во адвокатската канцеларија“, рече Морган, мислејќи на неговата фирма „Морган и Морган“, наречена „Адвокатска канцеларија за најголеми повреди“ во Америка.

Секое партнерство би имало „стопроцентен правен фокус“ ​​и не би вклучило никакво лобирање, додаде Морган.

Нема докази за незаконско постапување во врска со нивните дискусии или кршење на етичките правила. Френк Бајден е приватен граѓанин. Морган не лобира во сојузната влада.

Френк Бајден не е адвокат, но работи како виш советник во друга адвокатска фирма со седиште во Флорида, „Берман Лоу Груп“. Морган е истакнат демократски донатор кој донираше 355.000 американски долари на Фондот за победа на Бајден во август, според записите за финансирање на кампањата.

 

 

 

 

Деловниот партнер на Френк Бајден, Џо Абруко, исто така беше вклучен во прелиминарната дискусија за потенцијалниот бизнис со Морган и Френк Бајден, но беше повлечен откако беше избран за службеник и контролор на окружниот суд во округот Палм Бич.

„Како бизнисмен кој работи со години, Френк е презаситен со понуди и можности“, рече Абруко, кој исто така е еден од неговите најблиски пријатели. „Тој се стреми да се фокусира на она што е страствено: прашања на образованието и социјалната правда“.

Тој додаде: „Џон и Френк се добри пријатели и не е изненадувачки за оние кои ги знаат дека влегле во разговори“.

Извор запознат со разговорите во четвртокот рече: „Многу е малку веројатно да има некаков деловен договор меѓу Френк Бајден и Џон Морган“.

Обновената дискусија за семејните деловни врски на Бајден доаѓа по кампањата во која поранешниот претседател Доналд Трамп неуморно го пласираше Хантер Бајден заради минатите работни места во Кина и Украина. Запрашан за деловните врски на неговото семејство во пресрет на кампањата во 2019 година, Бајден, тогашниот кандидат на Демократската партија, вети дека ќе изгради „апсолутен ѕид“ помеѓу Белата куќа и неговите роднини. Тој исто така вети дека, ако биде избран, никој од неговото семејство нема да биде член на странски одбори. Во декември, Хантер Бајден ја призна постојната федерална истрага за неговите даноци.

Иако ништо не беше на место, веста за дискусиите меѓу Морган и Френк Бајден се појави околу орбитата на Бајден по победата на претседателските избори. Едно лице во „Бајденворлд“ доби повици од високи претставници на кампањата Бајден, лобисти од Флорида и инсајдери од Вашингтон, кои сите добија ветер во разговорите. Мнозинството изрази шок затоа што Френк Бајден беше толку бргу вклучен во разговори за нови деловни можности, со оглед на галамата за неговите професионални односи предизвикана за време на претседателската кампања на неговиот брат, рече лицето.

Френк Бајден веќе подолго време работи на Флорида и рече дека не планира да преземе никаква нова деловна активност во Вашингтон. Тој останува во „Берман Лоу Груп“ и е вклучен во работата на компанијата.

Работните активности на Френк се најдоа на насловните страници оваа недела откако CNBC објави дека адвокатската фирма ги рекламира неговите односи со неговиот брат, новиот претседател.

Слични содржини