ЗОШТО СЕ БУДИТЕ СО ГЛАВОБОЛКА? 8 причини можат да бидат резултат на лоши навики, но и сериозни нарушувања

од Vladimir Zorba

Будењето со главоболка е толку чест симптом на нарушена состојба на телото што не постои возрасен човек кој барем еднаш во животот не го разбудила главоболка.

Ако тоа се случува повремено, веројатно не е сериозен здравствен проблем. Сепак, редовното будење со главоболки може да укаже на одредена причина. Според невролозите, мигрената и главоболката од типот на напнатост се доминантни типови на утрински главоболки.

Предизвикувач за појавата на двете може да биде дехидрација или лош сон, но меѓу можните причини е и хормоналната активност. Имено, ендорфинот и некои други хормони паѓаат на најниско ниво токму кога се будиме.

Тензичните главоболки се карактеризираат првенствено со напнатост со досадна болка во целата глава, додека мигрената често е локализирана на едно место, на пример, веднаш зад окото. Болката е продорна, со честа појава на чувствителност на светлина и гадење.

Според невролозите, ова се најчестите причини за утринска главоболка:

Несоница

Постои интегрална врска помеѓу спиењето и главоболката, бидејќи лошиот квалитет на сон е честа причина, а поздравиот сон влијае на подобрување. Истовремено, несоницата може да биде примарен проблем, но и последица на други состојби. Постојат бројни причини кои предизвикуваат хронична несоница: од одредени ментални нарушувања до стрес и лоши навики за спиење.

Апнеја при спиење

„Слип апнеја“, или апнеја при спиење, е потенцијално сериозна состојба што предизвикува луѓето целосно да престанат да дишат за време на спиењето. Причините можат да бидат различни, а една од последиците е будењето со главоболка. Имено, недостатокот на кислород може да доведе до зголемен притисок во главата, што предизвикува главоболки. Најверојатно, нема да можете сами да утврдите дека имате апнеја при спиење. Но, ако вашиот партнер се жали дека многу ‘рчите, често се чувствувате уморни иако сте спиеле доволно, а имате утрински главоболки, побарајте лекарска помош.

Мигрена

Нападите на мигрена може да се појават во секое време, но кај многу луѓе тие се случуваат во текот на ноќта или рано наутро. Една студија објавена во Headache: The Journal of Head and Face Pain покажа дека нападите на мигрена се случуваат во циклуси. Ова значи дека луѓето кои имаат мигрена имаат тенденција да ги имаат овие епизоди на напади во исто време од денот. Намалувањето на симптомите и лекувањето на мигрената започнува со идентификување на нејзините предизвикувачи, односно дали тоа се стрес, лош сон, исхрана или некои други причини.

Недостаток на кафе

Луѓето кои долго време пијат голема количина кафе и поради некоја причина сакаат да ја намалат оваа бројка се изложени на ризик од утрински главоболки. Кофеинот влијае на протокот на крв во мозокот. Ако не е толку многу како обично, може да предизвика невролошки несакани ефекти слични на кризите на одвикнување од дрога или алкохол. Експертите ги советуваат оние кои пијат премногу кафе постепено да се „одвикнуваат“ со кафе без кофеин, со мало намалување на количината што ја пијат дневно.

Бруксизам – Шкрипење на забите

Шкрипење на забите (бруксизам) може да предизвика напнатост во темпоромандибуларните зглобови (ТМЗ). Тие ја поврзуваат долната вилица со деловите на черепот под и пред ушите. Исто така, може да има промени во позиционирањето на вилицата. Сето ова доведува до напнатост и болка, што ескалира до главоболка. Заедно со утринските главоболки, често има затегнатост или болка во вилицата, во увото или болка или чувствителност во забите.

Алкохол

Без разлика дали сме испиле чаша вино за време на вечерата или сме имале „бурна ноќ“, утринските главоболки може да бидат резултат. Алкохолот влијае на неколку невротрансмитери во мозокот кои се поврзани со главоболки. Исто така, алкохолот е диуретик и предизвикува мокрење, а многу луѓе се будат дехидрирани по консумирање алкохол. Ова може да го влоши мамурлакот и да предизвика главоболки.

Аналгетици

Подолгото земање лекови против болки (аналгетици) е исто така една од причините за утринската главоболка. Нивната редовна употреба всушност може да ја претвори епизодната главоболка во хронична. Според една теорија, честата употреба на овие лекови прави одредени нерви преосетливи, што предизвикува хемиски промени во мозокот што доведуваат до главоболки. Друга можност е дека долгорочната употреба на лекови го менува начинот на кој мозокот го метаболизира или разградува лекот. Ова го прави помалку ефикасен со текот на времето, заедно со главоболки. Понекогаш лековите за други медицински состојби предизвикуваат утрински главоболки. Контрацептивните таблети, хормонската терапија и лековите базирани на нитрати за лекување на срцеви заболувања се најчестите „виновници“.

Депресија

Луѓето со депресија и анксиозност се склони кон главоболки, особено на типот на напнатост. Исто така, докажана е врската помеѓу анксиозноста и депресијата и мигрената. Луѓето со мигрена имаат поголема фреквенција на симптоми на депресија и анксиозност, тие се преклопуваат и „се хранат едни со други на комплицирани начини“.

Слични содржини