Седум најпознатите чудесни видови на храна, со кои организмот ќе е како швајцарски часовник!

од Vladimir Zorba

Познато е дека здравата исхрана, богата со хранливи минерали, влијае позитивно врз целиот организам.

Еве седум видови храна кои го зајакнуваат организмот:

Житните зрна се идеални за појадок. Најдобро е да се варат со млеко, а не со вода. Овие храни го намалуваат шеќерот во крвта;

Спанаќот е одличен извор на железо, калциум и витамин А и Ц. Тој е одлична храна за коските и мозокот;

Лососот содржи омега 3 масти и го спречува ризикот од срцеви заболувања, а дејствува и врз расположението и спречува губење на меморијата;

Јогуртот е голем извор на протеини;
Слаткиот компир е поволен за нервниот систем и е богат со витамините Б, Ц и Е;

Боровинките изобилуваат со витамини, минерали и антиоксиданти. Помагаат во подигнување на меморијата, а исто така може да спречат и некој видови рак;

Авокадото е единствениот плод кој има масти, а влијае врз намалување високото ниво на лошиот холестерол. Тој е извор на влакна, содржи витамин Е, за кој научниците веруваат дека помага при спречување на ракот.

Слични содржини