Рецепт за Боем торта

од Stefanija Kuzmanovska
565 прегледи

Состојки:

400 гр брашно
2 јајца
150 гр шеќер
50 гр маргарин
4 лажици млеко
1/2 прашок за пециво
4 лажици мелени ореви
1 лажичка какао

За фил:

1 литар млеко
3 жолчки
250 гр шеќер
6 лажици брашно
2 кесички ванилин шеќер
250 гр путер
80 гр чоколадо

За глазура:

стопена чоколада

Подготовка

Од наведените состојки замесете тесто и поделете го на четири дела. Секој дел растегнете го и ставете го на плех за печење. Се пече на 180 степени околу 15-20 минути.

За филот: измешајте ги жолчките и шеќерот, додадете брашно и додадете малку ладно млеко за да се измеша смесата, во преостанатото врело млеко сварете го кремот.

Кога кремот ќе се свари, згуснете и изладете, измешајте го изматениот путер. Поделете на 2 дела и во еден ставете стопена чоколада.

Филувајте наизменично: светол и темен крем, кората посипете ја со малку рум. На крај прелијте ја со чоколадната глазура.

Исечете ја следниот ден.

Слични содржини