Празниците се време за славење, но и за уживање во храната, која често вклучува слатки, колачи и други висококалорични деликатеси. Иако е нормално да се „почестите“, претерувањето може да резултира со вишок килограми. Сепак, експертите тврдат дека е можно да уживате во празничната храна и да избегнете несакано дебелеење.
Според истражувањето објавено во списанието Current Obesity Reports од 2020 година, просечниот човек добива околу 0,7 килограми помеѓу ноември и јануари. Нутриционистот и тренер Лук Хана предупредува: „Додавањето неколку килограми секоја година може да се акумулира во текот на животот, а сезоната на празници често придонесува за таа акумулација“.
Прво правило: Уживајте во умерени количини
Хана истакнува дека е во ред да уживате во празничните деликатеси, но предупредува на опасноста од продолжено прекумерно уживање.
„Повремениот ден или дури неколку дена прејадување не е ништо за грижа“, објаснува тој. „Сепак, кога ќе се протега со недели или месеци, може да стане проблематично“.
Се препорачува да уживате во празничните собири и прослави, но помеѓу овие настани одржувајте урамнотежена исхрана богата со нутритивна храна. Така ќе уживате во празничното расположение без да му наштетите на вашето здравје.
Второ правило: Бидете свесни што јадете
Лук препорачува внимателно да јадете и да ја оценувате храната што ја консумирате.
„Размислувањето дали вреди да се јаде одредена храна може да ви помогне подобро да го контролирате внесот на калории“, тврди тој.
Ова е поддржано од студија од 2020 година во списанието Obesity Science and Practice, во која се наведува дека внимателниот избор на храна за време на празниците може да помогне во одржувањето на тежината. Клучот е да се препознае моментот кога храната повеќе не дава задоволство или корист.
Иако е важно да бидете свесни за внесот на калории, Хана нагласува дека не треба да се чувствувате под стрес поради храната.
„Празниците се време за уживање, но многу луѓе треба да ги земат предвид овие совети за да избегнат долгорочни последици“, додава тој.